Az elmúlt napokban folytatásokban megjelent egy elemzés a Jobbik programjáról a nolblog-on. Eddig már talán öt rész jelent meg, s a benyomások - hogy mást ne mondjak - vegyesek. S itt nem egyszerűen arról van szó, hogy a "baloldali beállítottságú" - ahogy a bejegyzések írója önmagát nevezi - szerző véleménye eltér az enyémtől. Hanem arról, hogy ezek a bejegyzések pontos tükrei, kifejeződései annak a zavarodottságnak, bizonytalanságnak, tanácstalanságnak, ami a magyar társadalom nem elhanyagolható részében a Jobbikkal, a Magyar Gárdával, és általában a szélsőjobboldallal kapcsolatban megfigyelhető. És itt természetesen nem a Jobbik híveiről, biztos szavazóiról beszélek, hanem azokról az emberekről, akik ugyan nem kedvelik, elutasítják a Jobbikot, sőt a szélsőjobboldali ideológiát is, miközben a Jobbik programjában pozitív elemeket is felfedeznek. Azokról, akik azt próbálják mondani, azért nem is annyira veszélyesek, szélsőségesek ezek a fiúk, hiszen... s akkor jön néhány idézet innen vagy onnan. Azokról, akik megpróbálnak észérveket keresni, észérvekkel érvelni, akik komolyan veszik, hogy a Jobbik, illetve szélsőjobboldal ideológiájával vitázni, vitatkozni lehet és/vagy kell. Azokról, akik azt hiszik, hogy a korrektség - vagy ki tudja minek az okán - dicsérniük kell az "átfogó jellegű programot", a ráfordított időt és munkát, stb. Azokról, akik nem értik, hogy a Jobbik, és általában a szélsőjobboldal nem része a demokráciának, a demokratikus politikai rendszernek, hanem beteges kinövése - nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt. Azokról, akik nem értik, vagy nem akarják megérteni, a baj nagyobb, mint gondolnánk, mert a szélsőjobboldali világnézet számos eleme ma már elérte a magyar társadalom közepét - akárhogyan is értsük ezt a fogalmat -, sőt meg is gyökeresedett ott. Éppen ezért a következőkben nem egyetlen blog néhány bejegyzésének kritikája a célom - még ha az is a kiinduló pont -, hanem a Jobbik programjának a "lemeztelenítése", hogy ezen keresztül nyilvánvalóvá váljon, a Jobbik kívül helyezte magát a demokrácián, megkérdőjelezte azt, s éppen ezért nem vezet célra, sőt sehova sem, a demokráciákban szokásos vita és kritika. De persze, mint ahogyan Európában máshol, úgy Magyarországon sem a Jobbik betiltása a megoldás - bár időnként érdemes lenne megvizsgálni, hogy a párt, illetve a párt egyes politikusainak a megnyilvánulásai mennyiben egyeztethetők össze az alkotmánnyal - , hanem az, hogy tegyük nyilvánvalóvá ennek a politikai mozgalomnak a jellegét, a céljait, s teremtsünk politikai pártokon túlmutató, azokon túllépő társadalmi konszenzust abban a tekintetben, hogy egy ilyen politikai mozgalom, párt nem kívánatos elem a magyar társadalmon és politikai életen belül.

Tovább

Szerző: ethnografus  2009.05.18. 11:11 1 komment

Címkék: választás eu program jobbik szélsőjobb

A bejegyzés trackback címe:

https://kolumna.blog.hu/api/trackback/id/tr361128342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theof 2009.12.12. 00:54:43

Ezek a bejegyzések pontos tükrei, kifejeződései annak a zavarodottságnak, bizonytalanságnak, tanácstalanságnak, ami a magyar társadalom nem elhanyagolható részében az MSZP-vel, az SZDSZ-el és általában a baloldallal kapcsolatban megfigyelhető. És itt természetesen nem az MSZP híveiről, biztos szavazóiról beszélek, hanem azokról az emberekről, akik ugyan nem kedvelik, elutasítják az MSZP, sőt a baloldali ideológiát is, miközben az MSZP programjában pozitív elemeket is felfedeznek. Azokról, akik azt próbálják mondani, azért nem is annyira veszélyesek, szélsőségesek ezek a fiúk, hiszen... *. Azokról, akik megpróbálnak észérveket keresni, észérvekkel érvelni, akik komolyan veszik, hogy az MSZP, illetve baloldal ideológiájával vitázni, vitatkozni lehet és/vagy kell. Azokról, akik azt hiszik, hogy a korrektség - vagy ki tudja minek az okán - dicsérniük kell az "átfogó jellegű programot", a ráfordított időt és munkát, stb. Azokról, akik nem értik, hogy az MSZP, és általában a baloldal nem része a demokráciának, a demokratikus politikai rendszernek, hanem beteges kinövése - nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt. Azokról, akik nem értik, vagy nem akarják megérteni, a baj nagyobb, mint gondolnánk, mert a baloldal világnézet számos eleme ma már elérte a magyar társadalom közepét - akárhogyan is értsük ezt a fogalmat -, sőt meg is gyökeresedett ott.** Éppen ezért a következőkben nem egyetlen blog néhány bejegyzésének kritikája a célom - még ha az is a kiinduló pont -, hanem a MSZP programjának a "lemeztelenítése", hogy ezen keresztül nyilvánvalóvá váljon, a MSZP kívül helyezte magát a demokrácián, megkérdőjelezte azt, s éppen ezért nem vezet célra, sőt sehova sem, a demokráciákban szokásos vita és kritika. De persze, mint ahogyan Európában máshol, úgy Magyarországon sem az MSZP betiltása a megoldás - bár időnként érdemes lenne megvizsgálni, hogy a párt, illetve a párt egyes politikusainak a megnyilvánulásai mennyiben egyeztethetők össze az alkotmánnyal - , hanem az, hogy tegyük nyilvánvalóvá ennek a politikai mozgalomnak a jellegét, a céljait, s teremtsünk politikai pártokon túlmutató, azokon túllépő társadalmi konszenzust abban a tekintetben, hogy egy ilyen politikai mozgalom, párt nem kívánatos elem a magyar társadalmon és politikai életen belül.

*”nyugdíjam még van a tv megy és különben is megmondták hogy Magyarországot jövő technológiáinak az országává teszik, igaz hogy ők maguk azt se tudják mi a különbség a geodéta és a geotechnikus között csak hogy két 100éves szakmát említsek”

**ateizmus, pénzimádat, sajátos felfogás az adósság a munka a haza és a becsület fogalmakról
süti beállítások módosítása