Olvasom a különböző beszámolókat az Új Magyar Gárda szentendrei tisztavatásáról, Morvai újabb (ki tudja hányadik) nyílt levelét, amelyeket lassan kötetbe lehetne szedni, ha az ember dokumentálni akarná a szélsőjobboldal politikai paranoiáját, a HírTV objektív tudósítását, amelyből azt tudjuk meg, hogy "Nem történt rendbontás az Új Magyar Gárda Mozgalom rendezvényén". Hogy az egész rendezvény törvényellenes, s így rendbontásnak minősül, arról nem esett szó. A rendezvényen elhangzottak, a fenyegetőzés, a hazaárulózás, a gyalázkodás, aljas indulatok keltése - mindez ugyancsak ismert, az unalomig ismert. Ezekkel a gondolatokkal, ezzel az egész felfogással, világképpel vitatkozni sem lehet - mert ezek nem észérvek. Van azonban néhány kérdés, amit most már fel kellene tenni.

Hadd legyek kicsit naiv és hadd tegyem fel a kérdést, hogy nem sérti-e az alkotmányt a Jobbik és a Gárda tevékenysége? (Ami ugyan olyan, amilyen - és ez önmagában is elég nagy botrány, de mégis csak van).

Elfogadja-e, tudomásul veszi-e a Jobbik és a Gárda, meg általában a hazai szélsőjobboldal Magyarország érvényes alkotmányát, vagy annak határain, keretein kívül állónak tekinti-e magát, olyan szerveződéseknek, amelyek nem tartják magukat az ország alaptörvényéhez? Osztja-e a Jobbik, a Gárda a kuruc.info és más nyíltan fasiszta médiák szellemiségét?

Nem érzi-e szükségét a jobboldal - mindenekelőtt a Fidesz -, hogy végre tiszta vízet öntsön a pohárba, és mindenki számára egyértelműen tisztázza a Jobbikhoz, a szélsőjobboldalhoz való viszonyát? E tisztázást azonban érdemes és szükséges lenne az orbáni "két pofon elméleténél" kissé igényesebben megfogalmazni.

Mi lesz az újonnan létrehozott "csendőrség" feladata? Egyáltalán, mi ez, ki és milyen jogosítványokkal látta el ezt a társulatot? 

Honnan van/volt pénz a "csendőrség" felszerelésére (mondjuk pl. a golyóálló mellényekre, a rohamsisakra, a gázálacra)?

És általában, milyen pénzügyi, anyagi forrásai vannak a Jobbiknak, a Gáárdának, ki(k) és milyen pénzekből finanszírozzák őket?

Úgy gondolom, hogy a Jobbik és a Gárda az elmúlet hetekben, napokban újabb határokat lépett át, és szemmel láthatóan azt próbálgatja, hogy meddig mehet el. Azt is gondolom, hogy mindaz, amit eddig a rendőrség és az állam ezzel szembe tett, az elégtelen, hogy azt ne mondjam nevetséges. Éppen ezért alapjaiban kellene újragondolnunk mindannyiunknak, miként lehet útját állni az egyre agresszívabban terjesztett szélsőjobboldali eszméknek

 

Szerző: ethnografus  2009.08.23. 11:02 1 komment

Címkék: jobbik szélsőjobb alkotmány gárda

A bejegyzés trackback címe:

https://kolumna.blog.hu/api/trackback/id/tr581332322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G...G... 2009.08.23. 13:24:45

A gárdisták egytől-egyig adófizető, bérből és fizetésből élő magyar állampolgárok. Felszereléseiket saját maguk vásárolják.

Egyébként úgy gondolom, nem a Magyar Gárda és a Jobbik Magyarország legégetőbb problémája.
Magyarország problémája, hogy a kormányzó párt támogatottsága 20%-on aluli a magyar nép körében.
süti beállítások módosítása