nol.hu-n a közbiztonságról hiányáról megjelent írás sokak körében nagy tetszésre talált. Persze nem véletlenül, hiszen a szerzők az „elveszett közbiztonságot” − a szélsőjobboldali példáknak és mintáknak megfelelően − összekapcsolták a „cigánykérdéssel”, s mintegy összefoglalták azokat a vélekedéseket és toposzokat, amelyek ezzel kapcsolatban ma a társadalom egy részében élnek. Ha az ember ilyen tévedéseken, csúsztatásokon, féligazságokon és előítéleteken alapuló írást olvas (a hozzászólásokat most ne is említsük!), s hozzá még a Népszabadság online kiadásában, akkor ugyancsak elgondolkodik. Egyrészt azt kérdezi magától, hol is élünk? Hogyan lehetséges, hogy nincs egyetlen szerkesztő sem, aki felhívná a figyelmet a cikk csúsztatásaira, tendenciózus voltára? Másrészt azon tépelődik, érdemes-e, szükséges-e, kell-e bármit is tenni, szólni, írni egy ilyen cikk ellenében? Nem teljesen reménytelen-e az ilyen látszólag objektív, „szókimondó” írásokkal szembeni küzdelem? Aztán egy-két nap múlva arra jutottam, hogy valószínűleg az, valószínűleg reménytelen, de mégsem lehet szó nélkül hagyni. Akkor hát nézzük!

A szerzők „nyomorúságban élő falusi szegények félelmeiről”, „a kisebb településeken lakók biztonságérzetének romlásáról”, valamint arról írnak, hogy „Több százezren élnek hazánkban, zömmel kis falvakban, olyan idős emberek, akik egy dolgos élet után napról napra szembesülnek a megélhetési bűnözés sértetti szerepével (magyarul meglopják őket).” Ez a látszólag objektív, érzelmektől mentes megállapítás minden olvasó számára világossá teszi, miről is van itt szó. A szerzők ugyanis a „megélhetési bűnözés” kifejezéssel jelzik, hogy a továbbiakban elsősorban – sőt kizárólag – a romák által elkövetett lopásokról beszélnek. Teszik ezt az „elveszett közbiztonság” cím alatt – azaz azt sugallják, hogy a közbiztonság a cigányok, az általuk elkövetett lopások miatt veszett el. Ezt a tételt alátámasztandó a „tudós” szerzők több százezer olyan emberről beszélnek, akiknek naponta kell szembesülniük ezzel a problémával. A szerzők arra már nem fordítanak gondot, hogy megmondják, honnan veszik ezt az adatot – a lényeg a hangulatkeltés, a fenyegetettség, a veszélyeztetettség nagyságának, jelentőségének az érzékeltetése. A szerzőknek persze tudniuk kellene, hogy ilyen adatok nincsenek; hogy a romák által elkövetett terménylopások vidékenként eltérő mértéket mutatnak, stb – minderről azonban „megfeledkeznek”, ami aligha segíti elő az általuk is említett „pontos bajmegállapítást”.

Ha már a szerzők ezt elmulasztják, hadd fogalmazzak pontos(abb)an én. Senki sem tagadja, hogy vannak olyan kis (és nagy) falvak (és városok), ahol rendszeresen vagy esetenként tolvajlások történnek; hogy vannak ott élő idősebb (és bizonyára fiatalabb) emberek, akik attól félnek, hogy tőlük is ellopnak valamit; sőt azt sem, hogy egyes vidékeken a tolvajok jellemző gyakorisággal helyi, vagy a szomszédos falvakban lakó romák. Ugyanakkor azt sem lehet tagadni, az, hogy ennek a jelenségnek, társadalmi konfliktusnak ma ily mértékben megnőtt a jelentősége, abban nagy szerepe van a cigányellenes közbeszédnek, a cigányokkal szembeni előítéletnek. Annak a szélsőjobboldali eredetű, aljas indulatokat keltő – s mára, úgy tűnik az MTA Rendészettudományi Bizottságában és a Magyar Rendészettudományi Társaságban is elterjedt, elfogadott (?) − „magyarázatnak”, amely szerint a közbiztonság hiányának az az elsődleges oka, hogy a tolvaj, dolgozni nem akaró cigányok állandóan fenyegetik az egész életükben becsületesen dolgozó, de öregkorukra mégis tisztes szegénységben élő magyarokat, akik – miután az állam magukra hagyta őket − kétségbeesetten védelmezik utolsó vagyonkájukat. S noha sokan vannak ebben az országban, akik elfogadják ezt a „magyarázatot”, mégis le kell szögezni, mindez nem más, mint megengedhetetlen csúsztatás, a konfliktust csak tovább élező hazugság. Az a tény ugyanis, hogy a közbeszéd a népesség egy etnikailag definiálható részét kizárólag deviáns tagjainak viselkedése alapján bélyegzi meg nem más, mint az adott csoporttal, a romákkal szembeni előítélet durva megnyilvánulása. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha valaki a magyarok által elkövetett bűntettek nyomán ugyanígy beszélne a magyarokról, abból óriási társadalmi felzúdulás lenne).

A cikk másik fő gondolata, hogy a „jogvédők” nem „hajlandók a teljes igazság” kimondására. A szerzők szerint a jogvédők „a kisebbségi lét nyomorúságát” (tehát akkor nem a bűnözést!?) „egyetlen okra, a kirekesztésre, a többségi társadalom előítéletességére” vezetik vissza. Sőt, szerintük a jogvédők a lopások károsultjainak csak azt tudják tanácsolni, hogy legyenek türelmesek, hiszen a tettesek „társadalmi beilleszkedésüknek még csupán korai szakaszában vannak”. A szerzők megítélése szerint nincs „hitele annak a közpolitikának, amely a szegényeknek csak azt tudja tanácsolni, hogy legyenek türelmesebbek a náluknál még szegényebbekkel szemben.” A cikk írói azt is hangsúlyozzák, hogy Magyarországon „valóságos iparág szakosodott” a jogvédelemre, s a jogvédők azokat is meg akarják védeni, „akik egyáltalán nem kérnének ebből.” Úgy vélik, hogy Magyarországon „parttalan, a következményekkel nem számoló jogvédelem” folyik, amely „infantilizál”. „Az úgymond túlvédett réteg számára elég a rasszizmus emlegetése, a mentő körülmények szajkózása – nem tesz magáévá normát, mentalitást, nem tanul meg önön sorsából kitörni, így ezzel marad örök megvédett.” Mindennek nyomán azt állapítják meg a cikk szerzői, hogy a jogvédők hozzájárulnak a jogállam eróziójához, a gárdisták, a szélsőséges politikai irányzatok megerősödéséhez.

Az olvasó úgy érzi magát, mint a Magyar Hírlapot, vagy a kuruc.info-t olvasná… A szerzők megint „elfelejtik” megmondani, kik azok a jogvédők, akikről beszélnek? Roma vagy civil szervezetek, újságírók, értelmiségiek, nekik nem tetsző politikusok, vagy egyszerűen azok, akik nem hajlandók a szerzők gondolatmenetét követni? Vagy a „liberálisok”, amely kifejezést ma már ebben az országban értelmetlen és tartalom nélküli szitokszóként használja a közbeszéd? Vagy akárki/mindenki, aki szót emel a romák emberi jogainak érdekében? A szerzők nyilván tudják, csak éppen elhallgatják, hogy a „jogvédők” – akárkik is legyenek azok − nem egyetlen okra, nem kizárólag a rasszizmusra és a kirekesztésre vezetik vissza a „kisebbségi lét nyomorúságát”. Hanem azt állítják, hogy számos más tényező – munkanélküliség, képzetlenség, stb. – mellett a többségi társadalomban uralkodó cigányellenesség is része a problémának. A jogvédők azzal sem szoktak érvelni, hogy a romák „társadalmi beilleszkedésüknek még csupán korai szakaszában vannak”. Nemcsak azért nem, mert ez ostobaság, hanem azért sem, mert ez a megfogalmazás a roma kultúra „primitivitására”, valamiféle sajátos „cigány mentalitásra” utal, amely nem tekinti bűnnek a lopást. Az sem igaz, hogy ebben az országban a közpolitika csak azt tudná tanácsolni a szegényeknek, „hogy legyenek türelmesebbek a náluknál még szegényebbekkel szemben.” Már csak azért sem, mert az itt tárgyalt konfliktus nem a szegények és a még szegényebbek közötti konfliktus! Az pedig már a szélsőjobboldal érveinek a „civilizált” átvétele, amikor arról írnak, hogy a cigányság „túlvédett” lenne, és ezért „nem tanul meg önnön sorsából kitörni”. Ha a magyarországi romák „túlvédett” állapotban lennének, akkor nem olyan körülmények között élnének, mint ahogy élnek; akkor nem lennének cigánytelepek, nem lenne az a borzasztó nyomorúság, amiben generációknak kell az életüket teljesen kilátástalanul leélni. A szerzők képtelenek felfogni – vagy nem akarják felfogni −, hogy az emberi jogok védelme a demokrácia egyik legfontosabb vívmánya és sajátossága, s hogy különösen a társadalom peremére szorultak, azok, akiknek jószerivel semmiféle érdekvédelme nincs, akiknek naponta kell szembesülniük a társadalom jelentős részének a megvetésével, ők szorulnak rá leginkább jogaik védelmére. Szomorú, de egyben jellemző, hogy a szerzők ezt nem értik, nem látják − bár ez persze leginkább őket minősíti. Mint ahogy az is, hogy a konfliktus feloldására semmi más ötletük sincs, mint az „önkormányzati rendőrség”. Ez az ötlet általánosságban is problematikus, de különösen akkor, ha arra gondolok, mi lenne a még meglévő társadalmi békével – vagy annak maradékával −, ha rendőrségi hatalom kerülne olyan polgármesterek kezébe, mint az edelényi, a monoki, vagy éppen a kiskunlacházi…

Végül, azt is ki kell mondani, a falusi terménylopások nyilvánvalóan konfliktusokat szülnek, megterhelik az ott élő emberek életét, számos keserűséget okoznak, gyűlölködést szítanak. De Magyarországon nem emiatt veszett el a közbiztonság, vagy az emberek biztonságérzete. Hanem a benzinkutak és bankok kirablása, a cigánygyilkosságok, a korrupció, a rendőrség alkalmatlansága, a társadalmi türelmetlenség és gyűlölködés, a politikai gátlástalanság miatt. Erről persze sokkal nehezebb írni. Ennél valóban "egyszerűbb" a leggyengébb, legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportot bűnbaknak kinevezni.

Szerző: ethnografus  2009.12.22. 08:00 1 komment

Címkék: bűnözés romák előítélet közbiztonság jogvédők

A bejegyzés trackback címe:

https://kolumna.blog.hu/api/trackback/id/tr881615063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xi00 2012.10.11. 13:21:48

"Hanem a benzinkutak és bankok kirablása, a cigánygyilkosságok, a korrupció, a rendőrség alkalmatlansága, a társadalmi türelmetlenség és gyűlölködés, a politikai gátlástalanság miatt. "

Leülhetsz, egyes...

Te szerencsétlen, ebből egyedül a rendőrség alkalmatlanságára lehet azt mondani, hogy valóban hozzájárul a közbiztonság elvesztéséhez, a többi baromság, és hát a rendőrség alkalmatlansága is abban a kontextusban vizsgálandó, hogy képtelenek fellépni a cigánybűnözéssel szemben...

ha ugyanis feltennéd a kérdést, hogy ön szerint miért kell félni ma magyarországon, senki nem a benzinkutakra meg a társadalmi türelmetlenségre gondolna, mármint kivéve, ha teljesen elhüjült libsi bajkeverő, amilyen te is vagy, normális embernek egyértelműen nem ezek jutnak az eszébe, hiszen még az alultájékozott átlag közvélemény is tisztában van azzal, hogy jelentős mértékű a bűnözés roma körökben

hát még ha igazán tájékozottak lennének, rendőrségi tapasztalatok birtokában... ojvé, na akkor aztán kiömlene a szar

még szerencse, hogy agyon van hallgatva egy csomó rémtett... mármint a te szempontodból szerencse, a társadalom normális része viszont ennek direkt és indirekt következményeit szívja

na, menjél vissza a romkocsmába a biciklisfutár haverjaiddal elmélkedni a tendenciózusságról...
süti beállítások módosítása