A Magyar Hirlap mai száma arról számol be, hogy "Hamarosan útjára indulhat az Attila Király Népfőiskola". A cikk alcíme azt is megemlíti, hogy "Országszerte neves professzorok oktatják mindazt, ami a magyar közoktatásból eddig kimaradt". Hogy kik ezek a "neves professzorok", arról egyelőre nincs szó - "Kiszely István antropológusprofesszor az intézmény főigazgatója" az egyedüli, akit az írás megemlít (s akinek személye már önmagában is sokat elárul e kezdeményezés irányultságáról és komolyságáról). Maga a szöveg már kissé visszafogottabban fogalmaz, "a középiskolai és felsőfokú oktatásban tevékenykedő tanárok, illetve írók, publicisták" előadásait ígéri. A majdan oktatásra kerülő tárgyak: keresztény erkölcstan, magyar történelem, magyar kultúra és 21. század. A továbbiakban megtudjuk, hogy "a népfőiskola a dicsőséges magyar múltról kíván objektíven beszámolni, és azokról a tényezőkről, amelyek egykoron közösségeket építve egységbe tudták kovácsolni népünket... fontosnak tartják megerősíteni a magyarok nemzeti önérzetét, hiszen ... igencsak elmaradunk e tekintetben Nyugat-Európától is, nem beszélve az Egyesült Államokról".

Ennyi "jó hír" olvastán az ember kíváncsi lesz. Rákattint a népfőiskola honlapjára, ahol a következőket tudhatjuk meg: "A „Kollégium a Jövőért Alapítvány” és az Alapítvány Kuratóriuma elhatározták, hogy létrehozzák az Atilla Király Népfőiskolát. A népfőiskolát életre hívókat aggodalommal tölti el a magyar nemzet szellemi állapota, a közösségtudat eltűnése, a múlt, a jelen és a jövő irányába érzett felelősség megcsappanása. A „Kollégium a Jövőért Alapítvány”, az Alapítvány Kuratóriuma, és az Atilla Király Népfőiskola vezetése ezért célul tűzték ki, hogy a magyar emberek szellemi, lelki, és fizikai fejlődésének érdekében cselekszenek". Ekkor a kíváncsi olvasó tesz még egy lépést, s beüti a Google keresőjébe a "Kollégium a Jövőért Alapítvány"-t, és már is helyben van. Az Alapítvány támogatásához ugyanis a Jobbik kér segítséget.A borsonline írásából pedig az is kiderül, hogy a népfőiskola egyik szervezője és támogatója Vona Gábor. A kör itt bezárul. Attila vagy Atilla népfőiskola (kinek melyik tetszik) a Jobbik, és ezzel a magyarországi szélsőjobboldal szellemi terjeszkedésének újabb megnyilvánulása. Folyóiratok, website-ok, könyvkiadók és könyvtárak után, mellett, most az oktatás is sorra kerül. S ugyan lehet erre is legyinteni, hogy ez csak egy dilettáns kezdeményezés, de attól tartok ezzel csak önmagunkat áltatjuk. S közben Galgagyörkön romák házaira lövöldöznek, a Magyar Gárda pedig az eset kivizsgálását követeli. Az a Magyar Gárda, amelyik a maga emlékezetes "szereplésével" jelentős mértékben hozzájárult a helyi viszonyok további elmérgesedéséhez.Tényleg, hol is élünk...

Szerző: ethnografus  2008.07.22. 14:33 Szólj hozzá!

Címkék: oktatás kultúra szélsőjobb

A bejegyzés trackback címe:

https://kolumna.blog.hu/api/trackback/id/tr93580032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása