„Es ist die Erregung von Blinden, die am blindesten sind,

wenn sie plötzlich zu sehen glauben.”

Elias Canetti

 

Magyarországon hiányzik a szélsőjobboldal megítélésében az a széles társadalmi konszenzus, amely a nyugat-európai országokban magától értetődő. Szélsőjobboldali, újfasiszta pártok ugyanis Európában számos országban működnek – Portugáliától Görögországig, Norvégiától Olaszországig −, sőt egyes országokban parlamenti helyeket is szereztek a választásokon. A nyugati-európai országok – a demokratikus pártok és a társadalom egyaránt – azonban komolyan vették a szélsőjobboldal kilencvenes évektől kezdődő megerősödését. Éppen ezért mindent megtettek annak érdekében, hogy tudatosítsák, a szélsőjobboldali ideológia és világnézet veszélyezteti a demokráciát, megfertőzi a politikai kultúrát, elzülleszti a társadalmi nyilvánosságot, ostobaságaival, megvalósíthatatlan ígéreteivel, olcsó populizmusával bolondítja az embereket, a gyűlölet terjesztésével rombolja a mindennapi élet minőségét.  Ez magyarázza, hogy a demokratikus pártok Európában mindenütt összefogtak – ideológiai hovatartozásuktól függetlenül −, hogy politikai eszközökkel akadályozzák meg a szélsőjobboldal, az újfasizmus előretörését. S noha mindennek ellenére egyes országokban a szélsőjobboldali pártok esetenként jelentős támogatásra tettek szert, mégis azt kell mondani, hosszú távon sikeresek voltak az erőfeszítések, a nyugat-európai országokban alapvető társadalmi egyetértés mutatkozik a szélsőjobboldali mozgalmak, újfasiszta pártok elítélésében.

Tovább

Szerző: ethnografus  2009.06.02. 09:03 1 komment · 1 trackback

Címkék: politika európa jobbik szélsőjobboldal újfasizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://kolumna.blog.hu/api/trackback/id/tr551158294

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.03. 10:30:07

Miért is? Engedély nélkül tartott lőfegyvereket és lőszereket foglaltak le a Nógrád megyei Dejtár községben, majd a további házkutatások során Balassagyarmaton és a Pest megyei Bagon is, az eljárásban három férfit őrizetbe vettek. _____ A három férfi egyi…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.06.02. 09:45:00

A Jobbiknak ez az új Árpádos plakátja azért elgondolkodtatott: grafter.blog.hu/2009/06/02/gyozhet_a_jobbik
süti beállítások módosítása