Mint bizonyára/remélhetőleg mindenki tudja, ma van a Holokauszt-emléknap. E napon sok mindent lehet csinálni - megemlékezéseket közölni, megemlékezéseket tartani, vagy lehet hallgatni róla, amint azt aMagyar Hírlap vagy a Magyar Nemzet teszi. Én egy, az új antiszemitizmussal kapcsolatos írásra szeretném felhívni nagyon nyomatékosan a figyelmet. Nem azért, mintha minden mondatával egyetértenék, hanem azért, mert érzékeny, érdekes, de persze sok szempontból vitatható, kiegészíthető, továbbgondolandó összefoglalóját adja egy olyan európai problémának, amely a gázai háború nyomán/következtében különösen nyomasztóvá vált. Tekintettel arra, hogy sok blogger kommentálta - így-vagy úgy - az eseményeket, talán nem lesz haszontalan elolvasni a szöveget. Az igazán jó persze az lenne, ha lenne egy fórum, ahol vitatkozni is lehetne a cikkről, érvelni, gondolkodni. Egyre inkább érzem a hiányát egy valóban politikai és politikus blog-site-nak. Talán érdemes lenne egyet csinálni, ahol az ilyen, és ehhez hasonló írásokat lehetne megvitatni..

Szerző: ethnografus  2009.01.27. 13:38 2 komment

Címkék: izrael holokauszt antiszemitizmus arabok emléknap gáza

A bejegyzés trackback címe:

https://kolumna.blog.hu/api/trackback/id/tr31906049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth András MTA PTI 2009.01.28. 11:39:06

Azt hiszem, hogy az idézett cikk félreértelmezi a spanyol nép érzelmeit. Félig medig ott élek, s karácsonykor is ott voltam, amikor a háború zajlott. Nem hiszem, hogy rejtett antiszemitizmus, vagy éppen újfajta antiszemitizmus munkálna a spanyolokban. Egyszerűen hűáború ellenesek, s mivel saját maguknak is rettenetes háborús emlékeik vannak a polgárháború korából, egyszerűen sokkolták őket a médiaban látható tudosítások a sérült és halott gyerekekről. A kialakult szenvesésért inkább hibáztatják Izraelt, de ennek oka a média által közvetitett szenvedés mennyiség asszimetrikus.
De van egy érdekes és új jelenség, akár a kilencvenes évek közepéhez képest is: az utóbbi évtizedben jelentősen megnőtt az arab (muszlim) immigrások aránya Spanyolországban is. S az arab kisebbség már aktivan jelen volt az utcákon, tüntetett és olya plakátokkal igyekezett irányitani a közhangulatot, amelyeken halott vagy súlyosan sérült gyerekek voltak láthatók, siró anyákkal borzasztóan lepukkant korházakban. Ez egy jelentős új tényező, amely hosszútávon befolyásolni fogja az EU tagállamainak Izrael politikáját .

Tóth András MTA PTI 2009.01.28. 12:10:35

Újra a sok hiba miatt:
Azt hiszem, hogy az idézett cikk félreértelmezi a spanyol nép érzelmeit. Félig meddig ott élek, s karácsonykor is ott voltam, amikor a háború zajlott. Nem hiszem, hogy rejtett antiszemitizmus, vagy éppen újfajta antiszemitizmus munkálna a spanyolokban. Egyszerűen háború-ellenesek, s mivel saját maguknak is rettenetes háborús emlékeik vannak a polgárháború korából, egyszerűen sokkolták őket a médiákban látható tudósítások a sérült és halott gyerekekről. A kialakult szenvedésért inkább hibáztatják Izraelt, de ennek oka a média által közvetített szenvedés mennyiség aszimmetrikus volta, s nem Izrael ellenesség vagy antiszemitizmus.
De van egy érdekes és új jelenség, akár a kilencvenes évek közepéhez képest is: az utóbbi évtizedben jelentősen megnőtt az arab (muszlim) immigránsok aránya Spanyolországban is. S az arab kisebbség már aktívan jelen volt az utcákon, tüntetett és olyan plakátokkal igyekezett irányítani a közhangulatot, amelyeken halott vagy súlyosan sérült gyerekek voltak láthatók, síró anyákkal borzasztóan lepukkant korházakban. Ez egy jelentős új tényező, amely hosszútávon befolyásolni fogja az EU tagállamainak Izrael politikáját.

süti beállítások módosítása