Több újságban is megjelent a hír, hogy a brit trónörökös hadseregben szolgáló kisebbik fiát felettesei arra kötelezték, hogy vegyen részt egy u.n. anti-diszkriminációs kurzuson. Az előzmény, hogy Harry - még 2006-ban - az ugyancsak a katonai akadémián szolgáló egyik társát a "Paki" kifejezéssel illette, az arabokkal kapcsolatban pedig a "raghead" szót használta. Az angol sajtó által rasszistának nevezett kifejezéseket videón is megörökítették.

A "Paki" szó Angliában a hatvanas évek óta a Dél-Ázsiából származó bevándorlók lenéző, megvető, sőt stigmatizáló jelölésére szolgál. A "raghead" pedig egy ugyancsak megvető kifejezés, amelyet elsősorban az arabokkal kapcsolatban használnak Angliában. Az esetről tudomást szerzett a nyilvánosság, az újságok részletesen taglalták az ügyet. Figyelemre méltó, hogy éppen a brit konzervatívok vezetője, David Cameron volt az egyik legelső politikus, aki elfogadhatatlannak nevezte e kifejezések használatát. Harrynek nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie. Most pedig részt kell vennie az említett anti-diszkriminációs kurzuson, ahol elsősorban a sértő, megalázó, rasszista konnotációkat hordozó kifejezésekkel, azok használatával kapcsolatban részesítik speciális oktatásban.

Persze tudom, nem sok értelme van felhívni a figyelmet egy ilyen hírre ebben az országban, ahol az előítéletesség, és az abban gyökerező rasszizmusra való hajlandóság jellemzi a társadalom jelentős többségét. Egy olyan országban, ahol "Egyetlen demokratikus érték van, amit következetesen elutasítanak a diákok, ez pedig a kisebbségi jogok érvényesülése." Egy olyan országban, ahol a jobboldali nyilvánosság egyetlen fóruma sem képes szembenézni a magyar társadalom latens és nyílt előítéletességével, s helyette inkább árnyékbokszolást folytat. Vagy talán éppen ezért kell az ilyen hírekre felhívni a figyelmet...

 

Szerző: ethnografus  2009.02.14. 06:32 Szólj hozzá!

Címkék: oktatás anglia diszkrimináció rasszizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://kolumna.blog.hu/api/trackback/id/tr36942120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása